Activiteiten op het einde van het schooljaar

IMG_20241011_114346.jpg

Met de start van de vakantie was er op school heel wat te beleven om het schooljaar op een leuke manier af te sluiten. 

De leerlingen van de basisschool gingen samen op ontdekkingstocht naar een pad aan de rand van het dorp. Dit was een kans om samen te genieten van de laatste momenten. De foto’s tonen de blijdschap in de ogen van elk kind, vol plezier en vriendschap.

Gedurende het schooljaar hadden de kinderen zich ingezet om blikjes te verzamelen als onderdeel van een recyclingproject. In Guatemala zijn er bedrijven die dit materiaal kopen, waardoor de kinderen genoeg konden verzamelen voor een afscheidsfeestje. Leraar Dany moedigde zijn leerlingen aan om veel blikjes te verzamelen, zodat het afscheid extra speciaal en lekker kon worden (aan de foto's te zien is het gelukt ook).

In het park maakten de kinderen gebruik van de gelegenheid om vliegers te laten vliegen. Dit is een mooie traditie in Guatemala, vooral op 1 november, wanneer men gelooft dat elke vlieger een boodschap naar overledenen brengt. Voor de kinderen is dit niet alleen een eerbetoon, maar ook een geweldige manier om zich te amuseren.

Bovendien vermaakten enkele leerlingen zich met het leren spelen met een tol, een vaardigheid die oefening en behendigheid vereist. Zowel de vliegers als de tollen zijn belangrijke elementen van de Guatemalteekse cultuur, en hun aanwezigheid op school benadrukt het belang van tradities.

Lerares Glendy en haar leerlingen van het derde leerjaar eerden ook het maïseizoen, waarbij ze genoten van gegrilde maïs met een verfrissende limonade. Ondanks de droogte hadden de ouders toch een mooie oogst binnengehaald, wat dit moment nog specialer maakte.

De steun van de ouders was heel belangrijk; niet alleen de kinderen toonden hun dankbaarheid, maar ook de ouders hielpen mee met het schoonmaken van de klaslokalen, zodat alles in orde was voor de terugkeer in januari. Nu is de school stil, zonder gelach of ballen, en de echo’s van de lessen zijn verdwenen. De hoofdrolspelers van deze drukte zijn op vakantie en komen in januari terug, ongetwijfeld vol nieuwe energie.

Ik wil alle peetouders van Mayakind bedanken voor hun steun. Dankzij jullie hebben de kinderen een jaar vol leren en plezier gehad. Hun mooie glimlachen zijn een eerbetoon aan jullie vrijgevigheid en inzet. Geniet van de foto's!

Groet, Ana, directrice lagere school