Studiebeurzen

Studiebeurzen

Studiebeurzen voor een betere toekomst

Leerlingen die succesvol hun derde middelbaar afronden, krijgen de mogelijkheid om via een beurs verder te studeren in andere, vaak betalende, onderwijsinstellingen. Door onze beurzen kunnen ze een studierichting kiezen die aansluit bij hun talenten en ambities. We evalueren de individuele behoeften van elke leerling en studierichting zorgvuldig om de best mogelijke ondersteuning te bieden.

Ondersteuning voor hoger onderwijs

Dankzij ons programma krijgen leerlingen met beperkte financiële middelen toch de kans om hoger onderwijs te volgen. We bieden ondersteuning op verschillende gebieden, waaronder:

    • Transport
    • Schoolmateriaal
    • Inschrijvingsgelden

De ondersteuning wordt afgestemd op de behoeften van elke leerling en hun gekozen studierichting, waardoor we onderwijs toegankelijk maken voor elke gemotiveerde leerling.

Creëer kansen met ons

Kansen creëren en onderwijs toegankelijk maken voor onze leerlingen, ongeacht hun financiële situatie. Dat vinden we belangrijk.
Wil jij een leerling laten verder studeren?

beursstudenten.jpeg

Heb je nog vragen, bekijk onze FAQ hieronder?

  • Krijgt mijn petekind mijn bijdrage

    Laatst gewijzigd op: 16/05/2024

    Dat hangt ervan af, sponsor je een leerling die les volgt in onze school het Liceo Nuevo Horizonte (voor leerlingen tot het derde middelbaar) of ben je sponsor van een beursstudent (leerlingen die verder studeren na het derde middelbaar)?

    Als padrino sponsor je dus een leerling die school loopt in onze eigen school. Je bijdrage belandt niet rechtstreeks bij het kind maar wordt gebruikt voor de financiering van het onderwijs en het algemeen welzijn van al onze leerlingen. Door te investeren in het project zorg je ervoor dat de hele scholengemeenschap functioneert en dat er meer kinderen geholpen kunnen worden dan dat er padrino’s zijn. Je petekind krijgt niet alleen onderwijs, het krijgt de zekerheid dat het kan verder studeren in het hoger onderwijs bij goede resultaten.
    En, als het nodig is krijgt het kind of de familie extra steun voor de betaling van bijvoorbeeld medische kosten, ook al zijn die vele malen hoger dan de bijdrage van zijn of haar padrino.

    Steun je een beursstudent, dan gaat je geld wel (gedeeltelijk) naar de leerling. Afhankelijk van de aangetoonde studiekost en de eigen financiële mogelijkheden van de leerling wordt een bepaalde studiebeurs toegekend.
    Zo krijgen sommige leerlingen meer quetzals (de plaatselijke munt in Guatemala) dan de bijdrage van hun padrino, dit is het geval bij duurdere studies zoals bijvoorbeeld verpleegkunde, terwijl anderen wat minder krijgen dan de bijdrage van hun padrino (zoals bijvoorbeeld de studie boekhouden). 
    Ook hier laten we het systeem van solidariteit gelden, wat er over is bij de ene gaat naar diegene die te weinig heeft. Op die manier proberen we zoveel mogelijk leerlingen te begeleiden in het maken van een studiekeuze die het best past bij hun talent.

  • Kan ik in contact komen met mijn petekind?

    Laatst gewijzigd op: 16/05/2024

    Een keer een briefje schrijven of je kinderen een tekening laten opsturen naar Guatemala. Als je dat wenst kan er een leuke band ontstaan tussen jou en je petekind. Briefwisseling opstarten met je petekind is natuurlijk niet verplicht. Heet wat van onze padrino's en madrina's schrijven liever niet en dat is helemaal oké.

    Wil je schrijven? 

    Hou er dan rekening mee dat:

    • jouw brief of antwoord niet via de gewone post verstuurd kan worden. De post in Guatemala is een echte ramp, eigenlijk werkt ze niet echt. Brieven komen soms aan na … twee jaar. ’t Mayakind van Nu verstuurt twee keer per jaar via een koerier (of in onze koffer) een pakket met jullie brieven naar Guatemala. Jouw briefje kan mee in maart of in september. Brieven kunnen opgestuurd worden naar ’t Mayakind van Nu – Kastanjeweg 33 – 3140 Keerbergen. Via onze nieuwsbrieven word je eveneens geïnformeerd over deze momenten.
    • je nooit 100% zekerheid hebt op een antwoord. De meeste kinderen zijn het niet gewoon om brieven te schrijven, of ze zijn nog te jong om te kunnen schrijven. Maar wij garanderen dat alle briefjes bij je petekind aankomen en we zullen ons best doen om ervoor te zorgen dat er een antwoord komt.
    • ze ginder geen Nederlands begrijpen. “No hay problemas”, zeggen wij daarop. Wij hebben de geknipte mensen die met veel plezier jouw brief of kaartje vertalen.
    • ze in Guatemala zéér gelovig zijn, bij een briefje is de kans groot dat je ook een berg zegeningen krijgt ;-)

    Enkele tips om te schrijven:

    • Stuur foto’s van je gezin of postkaartjes met leuke dingen uit België (Atomium, het paleis, je dorp). Op die manier maakt je petekind kennis met ons land, onze cultuur en gewoontes. Foto's en kaartjes zijn immers een eenvoudige manier om te communiceren met kinderen en krijgen vaak een speciale plaats in het huis van de familie die je sponsort.
    • Hou je schrijven eenvoudig. In Guatemala zijn ze het niet gewoon om briefjes te schrijven. Schrijf bijvoorbeeld over jezelf, jouw familie, werk, leven. Geef wat uitleg over het weer in België. Heb je kinderen? Laat ze dan gerust meeschrijven of laat ze een tekening maken. 
    • Wees ook voorzichtig met foto’s van op het strand of aan het zwembad. Foto’s met teveel naakt worden soms als onzedig ervaren. In Guatemala zie je nu eenmaal weinig bikini’s (de mannen dragen bijvoorbeeld ook geen korte broeken).
    • Vermeld nooit jouw adres. Alle post wordt best ontvangen en verstuurd via ‘t Mayakind van Nu. We doen dit uit voorzichtigheid. Zo willen we vermijden dat kinderen of hun familie individuele gunsten zouden vragen aan hun padrino’s of madrina's, wat niet de bedoeling kan zijn.
  • Is een cadeautje of geld opsturen een goed idee?

    Laatst gewijzigd op: 16/05/2024

    Eigenlijk niet, geschenkjes opsturen of geld geven aan je petekind, daar zijn we mee gestopt. Cadeautjes geven teveel aanleiding tot spanningen met andere kinderen of gezinnen in de gemeenschap. Dit trachten we te allen tijde te vermijden. 

    Het is heel hartverwarmend dat je een keer iets extra wil doen voor bijvoorbeeld de verjaardag van je petekind maar we kregen hierover heel wat bemerkingen van onze directie en ook tijdens onze bezoeken werden we hier vaker over aangesproken. 
    Het zorgt voor een soort wrevel, jaloezie onder kinderen en ouders.  Het lijkt alsof je een ‘betere’ padrino hebt wanneer je individueel nog cadeautjes krijgt. Het wordt door sommige van deze leerlingen en ouders als niet eerlijk beschouwd.
    We begrijpen de leerlingen en ouders maar we begrijpen ook de padrino’s die een keer iets extra willen doen voor hun petekind. Vanaf het schooljaar 2019 hebben we het over een andere boeg gegooid en zorgen we ervoor dat het idee van ‘betere’ padrino uit de wereld wordt geholpen. Elke peetouder is een schat die even waardevol is voor ons project en de leerlingen!

    Wat kan je dan wel extra doen?

    Maandelijks zullen we in de lagere school een verjaardagsfeest organiseren. De leerlingen die verjaren in de voorbije of de aankomende maand worden dan in de spreekwoordelijke bloemetjes gezet met een kleine attentie. 
    Op die manier krijgt iedereen aandacht voor zijn of haar verjaardag en voelt niemand zich gepasseerd.
    Ook tijdens ons jaarlijkse kerstfeest en aan het begin van het schooljaar ontvangt elk kind een cadeautje.

    Wil je voor de verjaardag, voor het kerstfeest of het welkomspakketje van je petekind iets extra storten? Dan vinden we dat prettig. Je bijdrage geeft eveneens recht op een fiscaal attest en zullen we gebruiken voor de aankoop van attenties voor al onze leerlingen.

  • Kan ik mijn petekind ontmoeten?

    Laatst gewijzigd op: 16/05/2024

    Dat kan op een manier die jij wenst. Onze voorkeur gaat uit om dit te doen tijdens onze eigen georganiseerde reis maar ben jij een echte plantrekker kan je ook je rugzak inpakken voor een eigen avontuurlijke tocht.

    Je kan je petekind dus ook individueel bezoeken, wel graag na overleg met ’t Mayakind van Nu. Wij zorgen dan voor begeleiding van iemand van de organisatie ter plaatse.

    Voor thuisbezoeken aan eigen petekinderen beperken we het bezoek tot éénmaal. En, niet onbelangrijk, na een gunstig antwoord van de te bezoeken familie. Families leven vaak in minder goede omstandigheden en voelen zich soms wat oncomfortabel bij “onbekende” bezoekers.

  • Betaalt mijn petekind schoolgeld?

    Laatst gewijzigd op: 16/05/2024

    Dat kan, een aantal leerlingen van onze eigen school betalen schoolgeld. Op deze manier vermijden we dat de school als een soort “kinderopvang” bekeken wordt door niet-gemotiveerde ouders. Het is gratis en bovendien worden de kinderen er goed ‘geswagneerd’… .
    Niet leuk als deze leerlingen de plaats innemen van wel gemotiveerde leerlingen en gezinnen. Het zijn ook deze niet-gemotiveerde leerlingen die snel zonder resultaat afhaken. En dan moeten wij jou als padrino teleurstellen. Dat vinden we niet prettig.
    Belangrijk is dat je weet dat het bepalen van schoolgeld afhankelijk is van de situatie van de leerling. Het niet kunnen betalen van schoolgeld zal nooit een reden zijn om een leerling te weigeren. Zo zijn er heel wat leerlingen die niets betalen.
    De hoofddoelstelling van ’t Mayakind is en blijft “gratis” onderwijs organiseren voor de allerarmsten!

    Maar hoe kan je nu iets gratis noemen als er sommige leerlingen moeten betalen?

    Wel, na een evaluatie van de financiële toestand van de leerling door onze sociaal assistente wordt er aan een deel van onze leerlingen een kleine bijdrage gevraagd. Omdat we niet willen raken aan het principe van “gratis” onderwijs gaat elke quetzal die een leerling betaalt integraal naar het sociaal fonds van de school. Het wordt dus niet gebruikt voor de schoolwerking maar vloeit rechtstreeks terug naar leerlingen die er de meeste nood aan hebben.
    Op die manier slaan we twee vliegen in één klap! 
    De school kan het probleem met niet-gemotiveerde ouders en leerlingen beter oplossen en we leggen voorzichtig de eerste bouwstenen naar solidariteit, zo worden leerlingen in nood niet alleen geholpen door de Belgische sponsors maar ook door de bijdrages van hun medeleerlingen.

  • Wat als mijn petekind stopt?

    Laatst gewijzigd op: 16/05/2024

    Dat is niet leuk, dat begrijpen we maar al te goed maar soms gebeurt het toch. Je petekind komt niet meer opdagen op school en de sociaal assistente kan de terugkeer niet geregeld krijgen. Dan krijg je van ons een briefje met dit minder leuke nieuws en terwijl ook de vraag of je een andere leerling wil steunen want nog niet alle leerlingen hebben al een peetouder.
    Het is normaal dat je je dan de vraag stelt of je steun wel nut gehad heeft en of een nieuw petekind nemen wel een goed idee is? 
    Elk jaar zijn er weer kinderen die onderweg afhaken. Soms door een verhuis, de andere keer omdat de ouders vinden dat school tijdverspilling is en dat hun kind oud genoeg is om te gaan werken. 
    Maar is het een goed idee om verder te steunen en positief te antwoorden op onze vraag voor een nieuw petekindje? 
    Natuurlijk is het dat! 
    De groep waar we ons op concentreren is niet de meest stabiele groep, dat weten we. Makkelijke leerlingen zijn die leerlingen die het thuis goed hebben, die ouders hebben met een diploma en een goeie job. Onze ‘groene’ leerlingen dus die geen steun en begeleiding nodig hebben. 

    We kunnen als organisatie geen 100% succes hebben en elke getalenteerde leerling die moet stoppen met studeren zien we als een verlies.
    Daarom proberen we via ons sociaal fonds de arme families zo goed mogelijk te steunen om hun kinderen te motiveren om goede resultaten te halen en regelmatig naar school te komen.

    Van de directie van de school wordt gevraagd om de leerlingen goed op te volgen en snel te bezoeken van zodra iemand afwezig blijft. Zo kunnen er leerlingen toch nog “gered” worden van een analfabetisch leven zonder diploma. 
    Soms is het dweilen met de kraan open, maar wees gerust. Dankzij onze peetouders en donateurs stroomt de kraan jaar na jaar minder hard!