Klimaatveranderingen bedreigen kleine boer in Guatemala

IMG_20240606_145443.jpg

Guatemala – De klimaatveranderingen laten zich steeds sterker voelen in de landbouwsector van Guatemala. Meer dan 80% van de gezinseconomie in het land is afhankelijk van de teelt van basisgranen zoals maïs en bonen, zowel voor consumptie als voor verkoop. Deze teelt verloopt momenteel moeizaam.

Traditioneel begint het zaaien van maïs in mei, wanneer de eerste regens vallen die nodig zijn voor de ontkieming van de zaden. Dit jaar zijn de weersomstandigheden echter zeer ongunstig. Er zijn meerdere hittegolven geregistreerd, met temperaturen tot boven de 40°C. Ondanks deze extreme hitte besloten veel boeren om toch hun zaden te zaaien, in de hoop op verandering. Helaas bleven de hittegolven aanhouden, wat zal resulteren in mislukte oogsten.

IMG_20240614_081907Slechts een klein aantal boeren beschikt over de middelen om te investeren in irrigatiesystemen. De meerderheid van de boeren is afhankelijk van natuurlijke regenval om hun gewassen te laten groeien. Dit is ook het geval voor de familie Sotz Chalí. Don Erick, vader van drie kinderen, maakt zich ernstige zorgen over de toekomst van zijn gewassen vanwege de hoge kosten van nitraten en kunstmest. Tot nu toe heeft hij nog geen verliezen geleden, maar de onzekerheid over de toekomstige oogst baart hem grote zorgen.

De droogte en het gebrek aan zaaigoed zijn duidelijk zichtbaar in de gemeenschappen rondom de school, waar veel families in dezelfde situatie verkeren als Don Erick. Op de markten zijn de prijzen van basisgranen zoals bonen, maïs en groenten momenteel al sterk gestegen. 

Het is hopen op regen, want ook de eeuwenoude hulpbronnen, zoals de Magdalena-lagune in Huehuetenango, zijn momenteel helemaal opgedroogd. De situatie onderstreept de kwetsbaarheid van de landbouwsector in Guatemala voor klimaatveranderingen. Zonder dringende en effectieve maatregelen zal de sector blijven lijden, met ernstige gevolgen voor de voedselzekerheid en het levensonderhoud van de bevolking. Overheidsinterventies zijn cruciaal om deze uitdagingen aan te pakken en een duurzamere toekomst te waarborgen.

IMG_20240606_145621IMG-20240614-WA0000IMG_20240606_145443