PADRINO XL WORDEN?

Help ons mee om leerlingen verder te laten studeren na het lager of hoger middelbaar? Ben je ook van oordeel dat een getalenteerde tiener het verdient om verder te kunnen studeren. Als padrino XL help je financieel om de opleiding van Lees meer

ASISTENCIA MÉDICA

Door het ontbreken van een sociale zekerheid in Guatemala zijn noodzakelijke ingrepen of behandelingen voor sommige van onze leerlingen te duur. Vaak worden ze hierdoor niet uitgevoerd of te lang uitgesteld hetgeen de situatie er vaak alleen Lees meer

PADRINO WORDEN?

Jouw financiële bijdrage zorgt ervoor dat een kansarm kind kan genieten van onderwijs. Wil je met je steun graag een connectie met de andere kant van de wereld? Wil je het lachende gezicht zien dat kan studeren dankzij jouw bijdrage? Dan is Lees meer

ASISTENCIA SOCIAL

De leefomstandigheden van de leerlingen zijn erg verschillend. ‘t Mayakind van Nu zorgt voor ondersteuning van leerlingen in moeilijkheden.
Dit kan gaan van maandelijkse familiale (financiële) hulp, aankoop van kledij, schoenen, een snack Lees meer

DOELSTELLING

Het Mayakind van nu heeft tot doel om kinderen op te leiden en te steunen zodat de spiraal van “armoede ” waar ze nu in opgroeien doorbroken kan worden voor de volgende generaties. 

< || >

Comalapa

De school ligt in Comalapa, een Mayadorp in het Centrale Hoogland van Guatemala op een hoogte van iets meer dan 2.000 meter. In de bergen rond Comalapa liggen 22 aldea’s of bergdorpen. Er zijn aldea’s die de grootte hebben van een echt dorp, andere zijn heel wat kleiner. Zo wonen er in Payá waar wij ons “wijkschooltje” maar een dertigtal gezinnen. 

De vrouwen en de meisjes dragen de typische Mayakledij van Comalapa met eigen motieven en eigen kleuren. De rode band over hun schouders geeft te kennen dat ze uit Comalapa komen. Comalapa is het dorp van kunstschilders. Zij maken primitieve schilderijen in heldere kleuren. Heel veel moeders weven blouses en doeken. En de kinderen op school zijn creatief en spelen met kleuren.

Het grootste deel van de mannen werkt op het veld en kweekt bonen en maïs. Er zijn enkele schrijnwerkers en metsers. Er zijn een groot aantal kleine winkeltjes. De laatste jaren zijn er ook enkele grote winkels bijgekomen. Dit jaar kan je voor smakelijk tafelen terecht in twee nieuwe restaurants. En aan Comalapense prijzen.

Om half vier ‘s morgens vertrekt de eerste bus om mensen naar hun werk in Chimaltenango en in de hoofdstad te brengen.

De markt van dinsdag, vrijdag en zondag is een levendig dorpsgebeuren. Er zijn niet alleen verkopers van Comalapa zelf maar ook van de dorpen in de buurt. Er worden vooral fruit, groenten, bloemen, rokken en blouses te koop aangeboden. Het is ook de plaats om een babbeltje te komen slaan, de plaats om iemand te ontmoeten.

Je kan vrouwen ontmoeten die pakken op hun hoofd dragen of die een baby in een draagdoek op de rug meedragen.

 

Meer foto's over Comalapa kan je hier vinden.

Laatste foto's

Geef een kind in Guatemala een toekomst


Voor 20 euro geef je een kind in Guatemala de kans op een betere toekomst.

Interesse?

Nieuwsbrief


Schrijf je hier in voor onze digitale nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws.

Schrijf je in

Facebook


Bekijk zeker onze Facebook pagina voor de laatste foto’s en updates.

Naar Facebook